Българи останаха блокирани на границата между Чехия и Германия, след като не бяха допуснати да влязат с автобус. Сънародниците ни са стояли часове наред на улицата в чешки град с ограничено количество храна и вода.

Пред вратите на затворена гара в Усти над Лабе се озовават Мариян и още 7 души. Тази сутрин три пъти автобусът им се опитва да премине границата между Чехия и Германия. В крайна сметка властите допускат само двама от пътуващите, а останалите са свалени.

„При което ни оставиха на пътя пред гарата, като кучета. И заплашиха ни с полиция – че ще извикат полиция да слезем. Карахме се в автобуса – не искахме да слизаме. Слизайте, не знаете какво ще стане. Бяхме принудени да слезем, всеки има по едно шишенце водичка, ама те тука не можеш да пазариш с евро, само на границата може с евро, ние нямахме и валута. Всичко е затворено“, обяснява Мариан Мирев.

Блокираните пътници казват, че разполагали с всички необходими документи плюс PCR тест.


„Аз съм си заявил само къде ще съм в Германия, аз лично адресна регистрация нямам – но всички останали имам“.

От компанията превозвач заявиха, че според тяхна проверка няма забрана за преминаване на границата между Чехия и Германия, но след днешния случай прекратяват пътуванията през Чехия.

„Тези, които не са били допуснати, е организирано съвместно с външно министерство да бъдат извозени в мисията ни в Прага, където да пренощуват и утре напълно безплатно да бъдат върнати в България“, заяви управителят на фирмата-превозвач Георги Атанасов.

Очаква се сънародниците ни да бъдат приютени в Прага тази нощ.