Въпреки пуснатите полети от Великобритания хиляди хора ще посрещнат Бъдни вечер не в уюта на домовете си, а в автомобилите и камионите на магистралата преди пристанищния град Доувър.

Напрежението започва да утихва, но бавното преминаване изнервя хората, които пето денонощие са в тази ситуация.

Стотици българи продължават да са в капан. Въпреки че границата между Великобритания и Франция беше отворена. На ферибота се пропускат ограничен брой превозни средства, за да има възможност мобилните екипи да направят тестове преди качване. Петър Костадинов е решил да си тръгне, освободил е жилището и е напуснал работа. На границата е от неделя вечерта. В колата с него са 9-месечното му дете и съпругата му.

Транспортна фирма от България организира чартър, за да прибере 54-ма свои шофьори. Сред тях е и Мария. Преди два дни тя ни разказа за ситуацията край Доувър, а сега вече е при семейството си в Русе.

„Оставихме си камионите. С таксита и микробуси бяхме извозени до летище Станстед. И тази нощ в 2 часа си бяхме в София. Сега, Коледа вкъщи, защото сме под карантина всички. Правиха ни PCR тестове и въпреки че всички сме отрицателни - целия самолет, сме под карантина за десет дни“, каза Милена Минкова, шофьор в EUROSPEED.

В социалните мрежи десетки българи, които живеят и работят тук, поискаха да помогнат на бедстващите. Някои се отправиха към района с продукти от първа необходимост.

Въпреки драстичните мерки, които се оказаха, доста спорни и кратковременни, медицински експерти от цяла Европа заявиха, че новият щам на коронавируса вероятно вече се е разпространил в повечето страни на континента. Във Великобритания близо 1 милион души вече са с ваксина.