Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обеща днес страната му да се присъедини към Парижкото споразумение за климата на първия ден от встъпването си в длъжност. Той обеща подкрепата на САЩ за новите климатични цели на световните лидери, предаде Асошиейтед прес.

Байдън съобщи това в писмено изявление за срещата на върха за климата под егидата на ООН по случай петата годишнина от международното споразумение
за борба с глобалното затопляне.

Администрацията на сегашния президент Доналд Тръмп, която оттегли Вашингтон от Парижкото споразумение, не е представена на днешния форум, който се провежда онлайн.

Френският президент Еманюел Макрон приветства завръщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата, предаде Франс прес.

На виртуалната среща на върха за климата Макрон каза на английски: "Добре дошли, добре дошли у дома!", обръщайки се към САЩ и към "американските приятели".

Той припомни, че страните по споразумението продължиха да напредват въпреки американския избор за изтегляне от него.

Макрон обаче отбеляза трудностите, които предстоят да се преодолеят, за да се отговори на целите от това споразумение, сключеното преди пет години точно на тази дата.

Снимка: EPA
"Нямаме много време пред нас и действията трябва да са незабавни, ние знаем това", каза Макрон и изтъкна необходимостта да се "даде надеждна траектория и средства за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г."

Германия ще отпусне още близо 500 милиона евро за мерки в помощ на други страни за борба с климатичните промени, обяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

"Всички държави трябва да бъдат в състояние да финансират необходимите инвестиции в сферата на защитата на климата", изтъкна германският канцлер.

Тя уточни, че средствата ще постъпят от бюджета на Министерството на икономическото сътрудничество и развитие.

Меркел призова на международно равнище да се задейства процес на финансиране на мерки за борба с климатичните промени след 2020 година и това да продължи до 26-ата конференция за климата, насрочена за ноември 2021 година (COP26).

Канцлерът допълни, че Германия ще изпълни обещанието си да увеличи отпусканите от бюджета средства за финансиране на мерки за борба с климатичните промени до 4 милиарда евро годишно. 

Снимка: EPA

Европейският съюз възнамерява да оглави световните усилия за намаляване на въглеродните емисии, като ги намали до 2030 година с 55 процента спрямо 1990 година, а до 2050 година да ги сведе до нула. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ТАСС, на видеосрещата на върха за климата под председателството на ООН.

"55 процента - занапред това е визитната картичка на Европа, която е лидер в движението за климата", изтъкна Фон дер Лайен, като изрази задоволство от приетото на Европейския съвет предложение на ЕК за ново равнище на европейските действия в защита на климата.

Снимка: EPA

Ръководителят на ЕК подчерта, че ЕС възнамерява да преобрази цялата си икономика, за да съответства на климатичните цели на общността.

По-специално, ЕС ускорено развива алтернативната енергетика, разработва водородни проекти и акумулатори от ново поколение, както и обновяване на жилищата за повишаване на енергийната ефективност.

Снимка: EPA

По думите й обаче, климатичната задача не е само за Европа - на която се падат по-малко от 10 процента от глобалните емисии. Според нея това е задача на цялото човечество и в нея трябва да се включат не само големите държави, но и градовете, неправителствените организации и всички хора с добра воля.