Увеличават се усилията за евакуацията на хора от летището в афганистанската столица Кабул, заяви американският президент Джо Байдън.

По думите му Съединените щати са евакуирали близо 28 000 души през последната седмица.

Хиляди желаещи да напуснат Афганистан се тълпят на летището в столицата.

В хаоса са загинали най-малко 20 души по данни на НАТО. Други европейски страни също евакуират свои граждани, както и афганистанци, желаещи да напуснат страната, завзета от талибаните преди седмица.

Пентагонът мобилизира 18 граждански самолета за евакуационни полети. Заради огромния брой желаещи се засилва натискът върху президента Байдън да отложи крайния срок за евакуациите след 31 август. Той каза, че обсъжда въпроса с лидерите на други страни.

Талибаните обаче предупредиха за ответна реакция, ако това се случи. Те заявиха също, че няма да обявят правителство, докато в страната има американски войници.

"Отлагането е нещо, което може да се определи като червена линия. Ако удължат времето, това означава, че удължават окупацията. Няма необходимост от това. Това ще влоши отношенията и ще създаде недоверие помежду ни. Ако те вземат решение да удължат окупацията, ще провокират ответна реакция", заяви техният говорител Сухаил Шахин.

Според британския министър, отговарящ за въоръжените сили – Джеймс Хийпи, талибаните съдействат в организацията на евакуациите, което улеснява процеса.

Междувременно стотици хора се събраха пред сградата на канцлерството в Берлин и поискаха безопасна евакуация за афганистанците, желаещи да напуснат страната.

Стотици демонстрираха и във Франция, но в защита на хората, които остават в Афганистан.

Президентът Еманюел Макрон многократно заяви, че Париж работи за извеждането на френските граждани от Афганистан, както и на афганистанците, работещи за западни организации.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!