Настоящата администрация на президента Доналд Тръмп прави спънки на гладкия преход във властта, особен по въпросите, свързани с отбраната, заяви избраният президент Джо Байдън, цитиран от световните агенции.

"Точно сега ние не получаваме цялата информация, от която се нуждаем от отиващата си администрация в ключови области, свързани със сигурността", заяви Байдън и определи това като безотговорност.

Той каза, че някои ведомства са оказали съдействие при предаване на пълномощията, но в други, на първо място Министерството на отбраната, има пречки от страна на политическото ръководство на ведомството.

"На много ведомства, които са жизненоважни за нашата безопасност, са нанесени огромни щети. Много от тях са опустошени що се касае до наличие на персонал, възможности и състояние на моралния дух", заяви Байдън.

Той каза още, че следващата американска администрация ще се заеме с осъвременяване на приоритетите в областта на отбраната, за да противодейства на стратегическите предизвикателства от страна на Русия и на Китай.

По думите му, Вашингтон не трябва да продължава да прави излишни инвестиции в остарели системи, разработени за противодействие на заплахи от миналото.

"Нужно ни е да имаме възможности, за да осъществяваме иновации, отново да преразгледаме това как ние осигуряваме нашата защита пред засилващите се заплахи", каза той, цитиран от БТА.