Президентът на Съединените щати Джо Байдън е готов да разговаря с Владимир Путин, ако руският лидер наистина иска да сложи край на войната. Байдън направи изказването по време на срещата с френския си колега Емнаюел Макрон в Белия дом.

Президентите на САЩ и на Франция се ангажираха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото трябва. Това обявиха на пресконференция двамата лидери след техния разговор в Белия дом, предаде Франс прес.

В изявлението те поемат ангажимента да държат Русия отговорна за "широко документираните жестокости и военни престъпления в Украйна, извършени както от нейните редовни въоръжени сили, така и от нейните проксита, в това число и наемнически структури", допълва Ройтерс.

Снимка: Reuters

В текста се казва още, че двамата президенти се ангажират да координират отговора на техните страни на предизвикателствата, идващи от Китай, по-специално по въпроса за спазване на човешките права, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В изявлението се отбелязва обаче, че двете страни ще работят също така с Китай по важни глобални въпроси, като климатичните промени.

Байдън и Макрон приветстват куража на иранските протестиращи, които искат да получат правото да упражняват техните фундаментални човешки права и свободи, които Иран е заявила, че ще поддържа и които пренебрегва, се посочва още в изявлението, предаде Франс прес.

Снимка: Reuters

В чест на френския президент в Белия дом се състоя бляскава вечеря, на която присъстваха представители на бизнеса, политиката и знаменитости.

А междувременно двете първи дами Джил Байдън и Брижит Макрон слушаха поезия по време на посещението си в музея Planet Word във Вашингтон, предаде Ройтерс.