Чехия може да използва руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" дори и без одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това заяви днес премиерът на страната Андрей Бабиш, цитиран от „Ройтерс“.

„Не можем да очакваме одобрението на ЕМА, като вземем предвид, че Русия не е подала молба (за одобрение)", каза Бабиш по телевизия „Си Ен Ен Прима Нюз“.

Премиерът изтъкна, че ще е достатъчно руската ваксина да бъде одобрена от чешките здравни власти.

Снимка: Ройтерс

Прага може да възприеме сходен подход и с ваксината на китайската компания „Синофарм", каза още Бабиш, като даде за пример Унгария, чийто премиер Виктор Орбан бе ваксиниран с китайската ваксина.

В интервюто Бабиш споделя, че е имало заплахи за убийство срещу него и семейството му. "Полицията ми съобщи на 8 януари, че има човек, който иска да застреля мен и семейството ми. Затова домът ми беше поставен под засилена охрана", уточнява премиерът, цитиран от ТАСС.

Чехия, която е с население от 10,7 милиона души, е сред страните, най-тежко засегнати от коронавируса през последните няколко седмици, като ситуацията се влошава заради разпространението на новите щамове на коронавируса.

Понастоящем в Чехия се използват ваксините на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех", "Модерна" и "Астра Зенека".