Британски изследовател на животни, правил документални филми за обществената телевизия Би Би Си заедно с легендарния естественик сър Дейвид Атънбъро, е измъчватл десетки кучета до смърт.

51-годишният Адам Бритън вече се изправи пред съда. Подробностите около деянията му били толкова отвратителни, че съдията наредил на всички в залата, включително и на охраната, да излязат.

След това прокурорът прочел подробно как известният британски изследовател е изнасилвал, изтезавал и измъчвал до смърт най-малко 39 кучета.

Години наред Бритън първоначално е малтретирал двете си бели швейцарски овчарки Урса и Болт. По-късно обаче това вече не му било достатъчно и той започнал да пуска малки обяви. В тях мъжът известявал, че приема кучета от хора, които вече не могат да се грижат за тях. Той обещавал, че четириногите им приятели ще си прекарват добре. Така собствениците на кучета му се доверявали.

В хода на разследванията било установено, че в обширния си австралийски имот край Дарвин Адам Бритън имал специално подготвен транспортен контейнер, в която брутално измъчвал кучетата до смърт.

Камери, монтирани в контейнера, са заснели жестоките му действия. Понякога британецът споделял видеоклиповете си с хора чрез Telegram, които споделяли същото брутално отношение към животните.

„Потиснах го, но през последните години ме завладя отново. Сега не мога да спра. И аз не искам”, пише Адам до свой виртуален познат в мрежата.

Той наричал кученцата си играчки. Когато предишните им собственици го питали за благополучието на животинките, той ги лъжел и изпращал техни стари снимки.

 Бритън се премества в Австралия през 1996 г., а отскоро започнал да преподава и зоология в университета „Чарлз Дарвин“. Неговата насоченост е към опазването на крокодилите, като самият той отглежда и соленоводен крокодил в имота си.

Един от клиповете му стигнал до активисти за правата на животните, които сигнализирали в полицията. С помощта на бивш собственик, който разпознал кучето си в кадрите, органите на реда проследили жестокият убиец на кучета. От дома на Бритън са иззети компютри, мобилни телефони, камери и други носители за съхранение.

Британецът се признава за виновен по всички обвинения. Той ще остане в ареста до 13 декември, когато съдът трябва да произнесе присъдата му.