„Не заслужавам да живея. Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях. Аз съм ужасен човек. АЗ СЪМ ЗЛО“ – това пише британската медицинска сестра Люси Летби на бележки малко преди да бъде задържана окончателно от властите на Острова през ноември 2020 г. Медиите във Великобритания я определят като най-опасният сериен убиец, след като беше призната за виновна за убийството на 7 бебета и опита за убийство на други 6.

Снимка: Reuters

Коя е Люси Летби?

Повечето я определят като „тиха и задръстена“ студентка. Приятелите ѝ я познават като момичето, което обича да танцува салса. Семейството ѝ я приема като отдадена дъщеря, а за много от пациентите си тя изглежда като надеждна, внимателна и мила медицинска сестра.

Това са многото страни на Люси Летби, но никой, който я познава, не може да повярва, че тя е манипулативен и хладнокръвен убиец. Още повече, че Люси Летби е един от най-опасните серийни убийци във Великобритания.

След като разследването на полицията започва обаче властите установяват, че Летби е „постоянно мрачно присъствие“ когато се появи трагедия. Тя е и единствената връзка между смъртта на 7 новородени бебета.

Снимка: Reuters

При първите претърсвания на дома ѝ полицията открива бележки, на които самата Летби пише „АЗ СЪМ ЗЛО“ с големи букви и „Аз го направих. Аз ги убих нарочно! Не съм достатъчно добра. Никога няма да се омъжа и да имам свои деца! Никога няма да знам какво е да имаш семейство“.

Жертвите

Люси Летби започва работа като неонатоложка сестра. Разследването е фокусирано върху периода юни 2015 – юни 2016 г., когато на Летби са били поверявани едни от най-тежките случаи в отделението по неонатология в болница „Графинята на Честър“.

Жертвите ѝ включват две момчета близначета от тризнаци, които убива в рамките на 24 часа, новородено бебе, което тежи по-малко от 1 килограм и момиченце, родено 10 седмици по-рано, което Люси Летби убива на четвъртия опит. Според полицията медицинската сестра е отговорна за нараняването на много повече бебета и е започнала допълнително разследване.

Снимка: Reuters

По време на делото става ясно, че Летби е убивала новородените бебета като ги е инжектирала с въздух, което довеждало до спукване на диафрагмата на някои от тях. При друг от случаите Летби се опитва да убие две новородени като отравя храната им с инсулин.

Едно от бебетата, което Летби се опитва да убие и не успява, е тежало 535 грама. Момиченцето се ражда 15 седмици по-рано и има 5% шанс за живот. Медицинската сестра се опитва да го убие два пъти, като първият опит е едва часове след като семейството е отпразнувало 100-ия ѝ ден живот. Детенцето, чието име не се споменава, е диагностицирано с церебрална парализа след атаките. Сега жертвата е на 8-годишна възраст и има нужда от 24-часови грижи.

Друго бебе умира едва 24 часа след раждането, когато Летби го инжектира с въздух. На следващия ден тя се опитва да направи същото и със сестричката му.

„Винаги съм се старала да се грижа за тях по най-добрия възможен начин“, казва Летби в съда, но обвинението описва младата жена като „целенасочен и хладнокръвен сериен убиец“.

Снимка: Reuters

Имало е и знаци, но никой не е обърнал внимание

Според Линдзи Артел, свидетел по делото, Люси Летби се е опитала да убие и нейния син, след като се държи странно с родителите.

„Тя подслушваше разговор за напредъка на сина ни и изведнъж каза „Не ми харесва когато родителите се надяват повече, защото никога не знаем какво ще се случи“, разказва Артел пред съда.

Жената подава оплакване срещу медицинската сестра и на следващия ден нивата на инсулин в кръвта на сина ѝ стават опасно високи – точно както Летби е убила две други жертви.

Снимка: Reuters

Тогава полицията разследва случая, но решава да не повдига обвинения.

Друг свидетел разказва за странното държание на Летби по време на последните моменти на дъщеря им в болницата. „Тя се усмихваше и предложи да ни снима заедно. После изпрати картичка със съболезнования“, разказва тя.

Летби се интересувала от почернените семейства и след смъртта на бебетата. Полицията открива, че тя е направила 2381 търсения във Фейсбук с имената на фамилиите, за да види какво се случва с тях. Често търсенията са правени минути след загубата на семействата.

Люси Летби присъсвала лично на влошаването на децата, макар да са стараела това да се случва в смените на свои колеги. В болницата ѝ дали прякора „Ангела на смъртта“, но не защото я подозирали… а защото имала лош късмет да присъства на такива моменти.

Снимка: Reuters

Но защо?

Това е най-тежкият въпрос в цялото дело. Според обвинението Люси Летби изпитвала удоволствие „да си играе на Господ“, като наранява бебетата и след това става първата, която да уведоми колегите си за тяхното влошаване. След последното ѝ убийство през юни 2016 г. Летби казва на докторите, опитващи се да съживят новороденото бебе, „Той няма да излезе от тук жив, нали?“.

Друго твърдение е, че Летби изпитвала удоволствие от убийствата и търсела усещането за смъртта и процесите след това.

И също… от скука. Летби имала висока квалификация като медицинска сестра в неонатология и се грижела са най-болните и крехки бебета. Пред съда тя признава, че намирала работата „по-малко стимулираща“, когато трябвало да се грижи за здрави деца.

Луси Летби е едва третата жена във Великобритания, която е осъдена на доживотен затвор без право на помилване. Тя няма да напусне килията.