Най-голямото автомобилно изложение в Северна Америка - автосалонът в Детройт, отваря врати за посетители този уикенд. За градските власти експото е шанс за съживяване на фалиралата местна икономика.

Преди години Детройт се славеше като автомобилната столица на Америка, привличайки големи автомобилни компании като „Форд", „Крайслер" и „Дженеръл Мотърс". Половината от градското население беше ангажирано в производството на коли.

Кризата през 2008 г. обаче удари тежко местната индустрия - 140 000 автомобилни работници се озоваха на улицата и безработицата скочи до 17%. Градът стана първият в Съединените щати, обявил фалит.

„Автомобилните компании затвориха част от магазините си, а тук това е все едно да затвориш военна база. Никой не иска да го прави, хората остават без работа. Много е трудно”, коментира експертът по фалити от Мичиганския университет Джон Потоу.

Преди няколко години американското правителство купи акции на „Джи Ем" и „Крайслер" и намали данъците на автомобилните компании в опит да спаси икономиката на Детройт.

„Новите, сравнително по-малки автомобилни компании сега отчитат печалба и се справят доста добре за себе си. Затова ние, експертите по фалити, смятаме, че това е значителен успех”, коментира още Потоу.

Автосалонът в Детройт се провежда от 1907 г. и се смята за мерило на тенденциите в автомобилната индустрия. Тази година интересът е по-голям от предходните и се очакват около 800 000 посетители при 5200 акредитирани журналисти, като това се приема за знак за съживяване на бранша в Америка.