Поредна тежка катастрофа в Европа Най-малко 38 души загинаха и няколко бяха ранени, след като автобус с поклонници падна от магистрален надлез в Южна Италия. Работещи на мястото на инцидента спасители съобщават, че са извадили 35 тела от останките на автобуса след катастрофата край град Авелино в регион Кампания.

Те са открили телата на още трима от пътниците под превозното средство. Хората били изхвърлени от машината, докато е падала по 30-метров склон. Съобщава се за много деца сред жертвите на катастрофата на магистрала А16 между Бари и Неапол. Сред загиналите е и шофьорът на автобуса.

Екипи на пожарната са извадили 11 оцелели от останките – шест жени, дама мъже и три деца, но видели много тела вътре.

От мястото на инцидента фотокореспондентът Чезаре Абате предаде, че „поглеждайки надолу от моста, станал сцена на трагедията, 36 тела са покрити с бели чаршафи, подредени по продължението на пътя”. По думите му автобусът е ударил няколко автомобила, преди да премине през мантинелата и да падне.

В резултат на катастрофата магистралата между Неапол и Бари бе затворена. Очевидци коментираха, че автобусът вероятно е имал проблем със спирачките.

Оказа се обаче, че на остър завой автобусът се натъкнал на верижна катастрофа. Шофорът не успял да спре, въпреки че не е карал със завишена скорост.

Властите още на са дали официална версия за причината, но прокуратурата повдигна обвинение за непредумишлено убийство. Заради трагедията премиерът Енрико Лета преустанови визитата си в Гърция.