Австрийският конституционен съд реши, че законът, забраняващ носенето на забрадка от момичета на възраст до 10 години в училище, е дискриминационен, като отмени мярката, въведена от управляващите консерватори по времето, когато бяха в коалиция с крайно дясната „Партия на свободата“, съобщи „Ройтерс“.

Законът не споменаваше конкретно забрадките, а забраняваше "религиозно облекло, свързано с покриването на главата". Съдът обаче прецени, че забраната явно е насочена срещу мюсюлманските забрадки.

"Селективната забрана (...) се отнася изключително до ученичките мюсюлманки и по този начин ги отделя по дискриминационен начин от останалите ученици", каза председателят на съда Кристоф Грабенвартер.

Консервативният канцлер Себастиан Курц в момента е в коалиция с левите „Зелени“, но коалиционното им споразумение включва много политики, въведени по времето на коалицията с „Партията на свободата“, включително план за разширяване на забраната на забрадките и за ученичките на възраст до 14 години.

Структурата, която официално представлява мюсюлманите в Австрия -Общността на ислямската вяра, която подаде жалбата до Конституционния съд, приветства решението. "Осигуряването на равни възможности и самоопределение за момичетата и жените в нашето общество не се постига със забрани", се казва в изявление на организацията.