В своя реч австрийският канцлер Себастиан Курц обяви тази вечер, че подава оставка, след като срещу него бе започнато разследване за корупция. Курц заяви в изявление за медиите, че ще предложи външният министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер, съобщи Ройтерс.

Курц възнамерява да остане лидер на Австрийската народна партия и да стане председател на парламентарната й група.

До политическата криза в Австрия се стигна след акция на прокуратурата в канцлерството и ново разследване за корупция във властта. Австрийската прокуратура претърси кабинети в канцлерството, финансовото министерство и централата на Народната партия.

От институцията имат подозрения, че канцлерът Себастиан Курц е използвал държавни пари, за да си осигури положителен медиен образ в известен австрийски таблоид. Според източници на bTV сметката за медийни услуги възлиза на над 1 млн. евро и е заплатена от финансовото министерство.

Всичко започва през 2016 г., когато Курц е все още външен министър на Австрия и влиза в надпреварата за канцлер. 

Според прокуратурата Томас Шмид, тогавашен генерален секретар на финансовото министерство, уговоря публикуването на манипулирани социологически проучвания в издания на медийната група Österreich. 

Разследващите смятат, че до 2018 г. за въпросните публикации са използвани държавни средства, идващи директно от финансовото министерство. 

На 7 октомври тази година от партията на Курц отрекоха обвиненията, а опозицията поиска той да подаде оставка. От коалиционната партия на Зелените открито поставиха под въпрос способността на канцлера да остане на поста. 

Специално обръщение направи и президентът. 

„Свидетели сме на нещо необичайно - поредица от обиски и държавната прокуратура разследва нов случай. При такива случаи и важно да се придържаме към правилата на правовата държава“, каза Александър ван Белен. 

Себастиан Курц отрече да има връзка с отправените обвинения и каза, че не вижда причина да подава оставка преди да е приключило разследването.

Курц започна втория си мандат като канцлер през януари 2020 г. начело на коалиция със Зелената партия. 

Предишното му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (ПС), се разпадна през май 2019 г. заради т.нар. корупционен скандал "Ибиса-гейт".