Австрия, където ски курорт се оказа едно от първите огнища на COVID-19 в Европа, представи план за масово ваксиниране на населението.

Имунизацията ще бъде на три етапа с 16,5 милиона дози ваксини и трябва да пребори разпространението на коронавируса в страната. За целта държавата заделя 200 милиона евро. Планът на австрийските здравни власти бе представен днес и предстои в сряда да бъда одобрен от правителството. 

Първият етап от кампанията започва в началото на януари 2021 г., когато се очаква в ЕС да бъдат налични първите дози одобрени ваксини. В началото ще бъдат ваксинирани най-уязвимите групи – възрастните над 65 години и служителите в социалните домове, както и медицинските екипи. В тази първа фаза властите предвиждат да бъдат обхванати до 250 хиляди души.

Втората фаза още е през февруари и март ще обхване полицаи, юристи, учители, служители в сферите на услугите като обществения транспорт и хранителните магазини.

Едва след това имунизацията ще обхване и останалата  част от населението, като целта на здравните власти е до лятото да бъдат имунизирани поне половината от жителите на алпийската република. Поставянето на ваксини ще е доброволно, подчерта здравният министър Рудолф Аншобер.

Носенето на маски и спазването на правилата за дистанция и хигиена остават в сила и след  получаването на първите дози ваксини и началото на имунизациите. 

Безплатно тестване

Здравните власти започват и масово безплатно тестване на населението в началото на декември. Задължително ще бъдат изследвани учителите, а след тях и полицаите.  Предвиждат се безплатни тестове и на жителите на общини с по-голям брой заразени. 

Вече са поръчани 7 милиона антигенни тестове на стойност около 50 милиона евро.

Ефектът на затварянето

След месец на строги ограничителни мерки, сред които вечерен час и затваряне на магазини и заведения, Австрия отчита спад на новите случаи. 

За последните 24 часа в страната са регистрирани 4377 новозаразени, но е тревожен броят на смъртните случаи – 118. Болниците предупреждават за изчерпване на свободните легла в интензивните отделения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!