С нов закон Австрия узакони асистираното самоубийство на хора, страдащи от тежко или нелечимо заболяване, предават световните агенции.

Преди година КС на страната постанови, че правителството трябва да преразгледа законодателството, което наказва съдействието за слагане край на живота с до 5 години затвор.

Новият закон получи подкрепа от всички партии в парламента без крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Той гласи, че неизличимо болни пълнолетни и хора с трайно и инвалидизиращо заболяване могат да се възползват от помощ, за да сложат край на живота си. Всеки отделен случай трябва да се оцени от двама лекари, като единият трябва да има и квалификация по палиативна медицина. Те трябва да определят дали отделния пациент може сам да вземе решение.

Законът предвижда също да се изчаква най-малко 12 седмици, преди да се пристъпи към асистирано самоубийство, за да е сигурно, че искането не се дължи на временна криза. За пациентите в терминална фаза на заболявания, този срок ще бъде две седмици.

В същото време новият закон цели и да се гарантира, че никой няма да избере пътя на смъртта, ако има алтернатива. Поради тази причина е предвиден бюджет от 108 млн. за развитието на палиативните грижи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!