Австрийското правителството удължава локдауна до 8 февруари и въвежда още по-строги противоепидемиологични мерки, съобщи канцлерът Себастиан Курц. Решението е взето след неколкодневни консултации с експерти, ръководителите на провинциите и социалните партньори, предаде БТА.

Причина за решението е диагностицираният в Австрия бързо разпространяващ се "британски щам" на вируса, както и все още големият брой новозаразени.

Целта на правителството е броят на новозаразените за една седмица да е под 50 на 100 000 население, а засега те са 130. 

От 25 януари влизат в сила нови правила: задължително спазваната дистанция се увеличава от 1 на 2 метра, задължително е носенето на маски от вида ФФП2 в градския транспорт, търговските обекти за хранителни стоки, аптеките, банките и институциите, които по време на локдауна работят с посетители.

Маските ще се продават в магазините за хранителни стоки на нетна цена. На хората с ниски доходи правителството ще ги предостави безплатно. 

Препоръчва се навсякъде, където това е възможно, фирмите да изпратят своите служители на работа от вкъщи. Затворени остават училищата и детските заведения. Училищата ще отворят врати след семестриалната ваканция.

Тежко засегнатият от кризата туристически бранш остава затворен поне до март. За заведенията за обществено хранене и хотелите в средата на февруари ще се решава дали е възможно отварянето им от март.