Австрия призова държавите от Евросъюза да пратят военни и цивилни в Гърция, за да помогнат за връщането на бежанците в Турция.

Две седмици преди датата, на която трябва да започне масовото депортиране, никой не е наясно как това ще бъде изпълнено на практика.

Снимка: Reuters

Атина не разполага с достатъчно хора, за да приложи постигнатото между Евросъюза и Турция споразумение за бежанците, което влезе в сила в неделя. Според него трябва да започне масовото връщане на мигранти към Турция от четвърти април.

"Помощ под формата на човешки ресурси трябва да пристигне много бързо. Ние също ще действаме бързо и дори ще адаптираме гръцкото законодателство, ако е необходимо, така че сътрудничеството да стане възможно", заяви гръцкият премиер Алесис Ципрас.

Снимка: Reuters

Европейската агенция Фронтекс обяви, че набира 4000 души за мисията в Гърция.

Австрия обаче алармира, че процедурата ще отнеме време и евродържавите трябва да изпратят свои военни или цивилни на помощ.

Снимка: Reuters

Междувременно 50-те хиляди бежанци в Гърция започнаха да протестират.

По думите на Айвъра Макгоун от международната неправителствена организация "Амнести интернешънъл" сделката е "нечовешка" на много нива.

Снимка: Reuters

"Един от най-смущаващите елементи е т.н. размяна на сирийци между Евросъюза и Турция. Нехуманно е да правиш бартерна сделка – човек за човек", коментира тя.

По-рано днес Австрия предупреди, че след затварянето на бежанската магистрала през Балканите, мигрантите ще се насочат към България.