На 8 февруари ще приключи локдаунът в Австрия, съобщи днес на брифинг федералният канцлер Себастиан Курц.

Секторите от обществения живот, за които е разрешено да отворят отново врати, ще бъдат въведени още по-строги мерки за сигурност, предупреди той.

Училищата ще започнат втория срок с присъствено обучение на учениците до четвърти клас през цялата седмица и посещение в два дни от седмицата за учениците от пети до дванадесети клас.

На малките ще се правят тестове два пъти седмично – в понеделник и четвъртък.

Класовете на прогимназията и на гимназията ще са разделени на две групи. Групата, която посещава занятията в понеделник и вторник, ще бъде тествана в първия ден от седмицата. Втората група ще бъде тествана в сряда и ще посещава учебните занятия в сряда и четвъртък.

Присъственото обучение е разрешено единствено за тествани ученици и учители.

На 8 февруари отварят врати и търговските обекти. Абсолютно задължително е носенето на маски от типа FFP2, необходимата площ за клиентите се увеличава от десет на двадесет квадратни метра на човек.

Фризьорите и масажистите ще приемат единствено клиенти с актуален антивирусен тест.

Остава вечерният час от 20 ч. до 6 ч. сутринта, разрешени са срещите на две домакинства, включващи максимум по четирима възрастни.

Предвижда се глобите за неспазване на мерките да бъдат увеличени, както и да бъде въведен по-строг режим за влизане в Австрия.