Огромни количества амониев нитрат, който е складиран само на 800 метра от жилищен квартал на австралийския град Нюкасъл, плаши местните жители. По първоначални данни именно това вещество е причината за силната експлозия на пристанището в Бейрут, пише британският „Телеграф“.

Според изданието там се складират между 6000 и 12 000 тона от опасния материал, който може да предизвика взрив четири пъти по-голям от този в Ливан.

Складът, който е част от голям химически завод, се намира на 800 метра от жилищен квартал и на едва три километра от центъра на Нюкасъл. Химическият инженер Кийт Крейг коментира пред австралийски медии, че ако там се случи инцидент като в Бейрут „много хора ще бъдат убити и ранени“.

„Абсолютно недопустимо е толкова опасен материал да се произвежда и съхранява на място, което е толкова близо до жилищни квартали. Това е нещо, което властите знаят от години“, коментира Крейг.

Според експерта по експлозиви Тони Ричардс това количество амониев нитрат е достатъчно да „сравни Нюкасъл със земята“.

„Ако това нещо гръмне, жителите на Сидни на повече от 160 км ще си кажат „какво по дяволите беше това“? Отговорът ще е „Това беше Нюкасъл“, коментира той.

От химическата компания коментираха, че химикалите се съхраняват по всички правила и има редовни проверки на системите за сигурност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!