Няколко хиляди пожарникари се борят с десетки неовладeни горски пожари в четири от осемте щата в Австралия на фона на рекордни жеги и месеци на мъчителна суша.

В най-населения щат Нов Южен Уелс за втори път бе обявено извънредно положение заради "катастрофалната" ситуация с горските пожари. Очаква се температурите в предградията на Сидни да достигнат 47 градуса по Целзий, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Десетки пътища са затворени, а около 10 000 полицаи, спасители, парамедици и пожарникари полагат усилия да овладеят огъня.

Снимка: EPA

В щата Южна Австралия бяха издадени предупреждения за няколко горски пожара. Голям пожар бушува в района Едълейд хийл, където загинаха двама души. В някои части на щата се очаква температура от близо 50 градуса.

В щата Виктория, където също бяха регистрирани рекордни жеги, стотици пожарникари се борят с няколко пожара, като два от тях са от категория "неотложни", което означава, че хората са в опасност и трябва незабавно да действат, за да оцелеят.

Снимка: EPA

Австралийската столица Канбера се задушава в гъстия дим от пожарите и 40-градусова жега.

Министър-председателят Скот Морисън, който беше остро критикуван, че в тази сложна обстановка е на почивка със семейството си на Хаваите, прекъсна ваканцията си и по-късно се прибира в Австралия.