В Австралия отпада забраната круизни кораби да влизат в австралийски води, въведена преди две години заради COVID-19, предаде ДПА.

Миналия месец правителството на премиера Скот Морисън обяви, че е решило да не подновява забраната, действаща от март 2020 г. Щатите Нов Южен Уелс, Виктория и Куинсланд очертаха допълнителни мерки за сигурност за пътници и екипажи, подготвяйки се за завръщането на корабите, предаде информационна агенция ААП.

Щатът Западна Австралия и Северната територия ще разрешат по-малки плавателни съдове да влизат в пристанищата им, докато Тасмания и Южна Австралия още не са огласили плановете си, съобщи телевизия Ей Би Си.

По данни на правителството през 2019 г., преди пандемията от коронавирус, Австралия е посрещнала над 600 000 пътници от близо 350 круизни кораба.

Страната отвори отново границите си за напълно ваксинирани чуждестранни пътници на 21 февруари, след като през март 2020 г. ги затвори за всички, освен за свои граждани и постоянно пребиваващи, с някои изключения.

Миналата година започна поетапно отваряне на границите за чуждестранни студенти, притежатели на работни визи и туристи.