Австралия днес скърби за загиналите при вчерашната заложническа криза в Сидни и недоумява как похитителят със солидно досие на насилник и интерес към радикалния ислям е убягнал от вниманието на службите за сигурност, предаде „Франс прес”.

Австралийският премиер Тони Абът положи цветя в памет на жертвите на нападателя, взел за заложници 17 души в кафене в центъра на най-големия австралийски град, Сидни, съобщи Асошиейтед прес. Абът остави букет бели цветя, а съпругата му - букет от червени, край мястото на разигралата се вчера трагедия на площад „Мартин плейс”.

Той написа послание и помаха на събралото се множество, но не направи изявление. Стотици хора оставят цветя в памет на убитите двама заложници. На религиозна служба в катедралата „Сейнт Мери”, архиепископ Антъни Фишър отдаде почит на героизма на двете жертви - 34-годишният мениджър на кафене „Линд” Тори Джонсън се опитал да отнеме оръжието на похитителя, а 38-годишната Катрина Доусън, майка на три деца - да предпази своя бременна приятелка.

Знамената в целия щат Нови Южен Уелс, чиято столица е Сидни, са наполовина спуснати.

Множество въпроси след драмата

След случилото се австралийското правителство е под натиск да обясни как е възможно човек с досието на похитителя Ман Харон Монис да бъде пуснат под гаранция, отбелязва ДПА.

Премиерът определи днес нападателя като „дълбоко неуравновесено лице”, което било известно на полицията, но не фигурирало в списък на подложени на наблюдение терористи. Абът каза, че той и комисията към Съвета за национална сигурност при правителството също настояват да получат обяснение как човек с такова досие не е бил включен в списък на лица под наблюдение и е бил оставен на свобода.

Монис бил освободен под гаранция във връзка с дело за съучастие в убийството на бившата си съпруга само шест дни след като щат Нов Южен Уелс приел промени в законодателството за освобождаване под гаранция, съобщи вчера в. „Сидни морнинг хералд”, цитиран от ДПА.

Според критици тази стъпка била част от поредица правителствени мерки за съкращаване на разходите, целяща да се намали напрежението в пренаселените затвори. След поредица сериозни престъпления, извършени от хора, освободени под гаранция, правителството на Нов Южен Уелс затегнало правилата, като новите трябвало да влязат в сила в края на следващия месец.

На 10 октомври на Монис били повдигнати обвинения в 40 пункта за сексуално посегателство над жени, ползвали услугите му на "духовен лечител", но той останал свободен под гаранция. Мъжът трябвало да се яви на дело на 12 декември, но заседанието било отложено за 27 февруари догодина.

Самозваният мюсюлмански духовник, пристигнал в Австралия като бежанец от Иран, се оплаквал, че бил подлаган на мъчения в затвора заради политическите си убеждения и казвал, че се бори за исляма и за мир. Адвокат Адам Хоуда, който представлявал Монис през 2009 г., след като той пратил осем писма на семействата на убити австралийски военни, които сравнявал с "войници на Хитлер", разказа, че Монис бил един от най-странните му клиенти.

Мюсюлманската общност съпричастна с нещастието на австралийците

В общо изявление австралийският главен мюфтия професор Ибрахим Абу Мохамед и Националният съвет на имамите в Австралия осъдиха еднозначно престъпното деяние и заявиха, че ислямът категорично заклеймява подобни актове. Множество мюсюлмани започнаха кампания в социалните мрежи, за да покажат, че са съпричастни към страданието ан австралийците и по никакъв начин общността им не подкрепя акта на Монис