Италианската полиция разпространи снимки, които са заснети в Албания и от които става ясно, че там има лагери за обучение на ислямисти.

Това стана ясно, след като Италия задържа трима ислямски екстремисти, които са били обучавани от „Ислямска държава”. Тримата са набирали доброволци от Балканите.

Двама са арестувани на територията на Албания, като един от тях е италиански гражданин с марокански произход. При задържането са иззети мобилни телефони и таблет, които съдържали много важна информация, включително и снимков материал.

На тях се вижда как неизвестни лица късат международни паспорти и как се обучават ислямисти за боеве с нож. Сред унищожените паспорти има и паспорти от Косово.

Според изданието полицията се опитва да разбере къде точно се намира центърът за обучение за ислямисти в Албания. През последните десетина година подобни снимки бяха открити на територията на Босна и Херцеговина.

Без паспорт

Австралия е анулирала повече от 100 паспорта на свои граждани, които, според властите, имали намерение да се отправят към Близкия изток и да се присъединят към екстремистите. Това съобщи министърът на външните работи Джули Бишъп, цитирана от Франс прес.

"Приетите нови закони сега дават право да се анулират паспортите на тези, които имат двойно гражданство", каза министърът, говорейки във федералния парламент.

Тя също така отбеляза, че много често притежателите на тези паспорти са младежи на възраст 16-17 години, които стават жертва на пропагандата на групировката "Ислямска държава".

След мерките на властите, те няма да могат да пътуват извън страната.