Още държави спешно наложиха забрани на пристигащите от Великобритания заради растящата тревога от новия силнозаразен щам на коронавируса, появил се в южните части на Острова.

В Европа това направиха Ирландия, Белгия, Франция, Нидерландия, Германия, Люксембург, Полша, Швеция, Швейцария, Италия, Испания и балтийските страни.

Забрана въведоха и съседните Румъния и Турция, а Гърция наложи 7-дневна карантина на пристигащите от Острова. 

В Австрия рестриктивната мярка влиза в сила тази нощ.

Суматоха и объркани пътници - така изглеждат повечето европейски летища.

"Пътувам за Мексико с прекачване в Лондон. Тази сутрин научих, че полетът ми за Лондон е отменен, не само от авиокомпанията, но и от електронното табло на летището", каза Ане Минот.

Полякът Станислав е блокиран с камиона си на френско-британската граница. Той е ядосан, че шансовете му да бъде със семейството си на Коледа намаляват.

"Карам товар за Великобритания и не мога да се прибера вкъщи заради тъпия вирус. Не знам дали става въпрос за вирус или за политика", сподели Станислав Олбрих.

Прибалтийските страни предприеха координиран отговор, забранявайки полетите от и до Обединеното кралство.

В Германия британски граждани бяха принудени прекарат нощта, блокирани по летищни терминали, докато тестовете им за COVID-19 се окажат отрицателни.

Швейцария забрани влизането на пътници от Великобритания и задължи всички, влезли от кралството след 14 декември да се подложат на 10-дневна карантина. Подобна мярка предприе и Гърция.

Русия прекъсна всички връзки с кралството за една седмица. Ограниченията се въвеждат от полунощ на 22 декември.