Единствената атомна електроцентрала в Иран е временно спряна по спешност, съобщи вчера държавната телевизия, цитирана от БТА. Представител на електрическа компания "Таванир" каза, че централата в Бушер е била спряна в събота и няма да работи три до четири дни.

Той не уточни подробности, но допълни, че може да има прекъсвания на електрозахранването. Това е първият случай, когато Иран съобщава за аварийно спиране на централата в южния пристанищен град Бушер. 

Тя беше включена в мрежата през 2011 г. с помощта на Русия. От Иран се изисква да изпраща отработените горивни пръти от реактора обратно в Русия като мярка за неразпространение на ядрено оръжие и материали.

По-рано вчера "Таванир" публикува изявление, в което се казва, че атомната централа е в ремонт, без да се дават повече разяснения. Според компанията ремонтните дейности ще продължат до петък.

През март заместник-ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия Махмуд Джафари заяви, че централата може да спре да работи, тъй като Иран не може да осигурява части и оборудване за нея от Русия поради банкови санкции, наложени от САЩ през 2018 г.