Мъжът, за който се смята, че е убил 39 души на Нова година в истанбулския клуб „Рейна”, е 28-годишният Лахе Машрапов, родом от Киргизстан, съобщават турските медии, но данните за неговия произход и профил са разнопосочни.

Мъжът все още се издирва. Той е влязъл в Турция от Сирия в края на ноември заедно с жена си и двете си деца. Наема апартамент в град Коня.

Съпругата му също е Киргизстан – тя е задържана и разпитана от полицията. По думите й тя научила за кървавата атака то медиите и не знаела за връзки на мъжа й с „Ислямска държава”.

На 29 декември Машрапов заминава за Истанбул. Той е знаел къде се намират тайните помещения на заведението, както и всички изходи на клуба, затова властите не изключват да е бил подпомаган от служител на „Рейна”.

Според показанията на таксиметровия шофьор, който го е возил след атаката, терористът е говорел на турски език.

Цяла нощ полицията в Истанбул претърсваше апартамента ,където терористът е пребивавал преди атентата и района около него. До този момент задържаните, за които се смята, че са свързани с кървавия акт са 12, но Машрапов продължава да се издирва.

В същото време киргизски информационен сайт публикува интервю с човек, който има прилика със снимката от паспорта, разпространена от турските медии.

Мъжът твърди, че по време на атентата не е бил изобщо в Турция и показва печати за влизане и излизане от Киргизстан.

Разследването

Турският премиер Бинали Йълдъръм посочи администрацията на Барак Обама като една от косвените причини за терора в Истанбул. По думите му Съединените щати доставят оръжия на сирийските кюрди.

„Затова ще има още повече погребения и още повече терор в Турция. Това не е приятелство. Това, което очакваме от новата американска администрация е да прекрати този позор”, посочва той.

Собственикът на дискотеката заяви, че заведението ще отвори врати веднага след приключването на разследването.

Районът около дискотеката продължава да е пуст и строго охраняван.