Атентатор самоубиец нахлул в шиитска джамия в афганистанския град Херат тази вечер и открил огън срещу богомолците, преди да се самовзриви. Загинали са най-малко 20 души и десетки са ранени, съобщи говорител на губернатора, цитиран от Асошиейтед прес.

Депутатът от Херат Мехди Хадид заявил за агенцията, че посетил мястото малко след експлозията и видял ужасна картина - според него имало поне 100 убити и ранени. Нападението било извършено по време на вечерните молитви, когато в джамията се намирали около 300 вярващи.

Представител на главната болница в Херат съобщи, че в лечебното заведение са откарани 20 тела. 

Засега не е потвърдена информация, че нападателите са били двама. Свидетели твърдят, че е имало втора експлозия десетина минути след като първият атентатор детонирал експлозивите си.

Шиитите са малцинство в Афганистан и са заплашвани от клон на сунитската екстремистка групировка "Ислямска Държава", действащ в източните райони на страната. Херат е до границата с Иран.

Засега никой не е поел отговорност за нападението, за което първоначално беше съобщено, че е станало миналата нощ, посочва БТА.