Трети ден Русия е в траур заради атентата в метрото на Санкт Петербург. 14 от ранените близо 50 остават в различни болници из града. Има хора с изгаряния, със заседнали осколки. Състоянието им е тежко и е трудно да се правят прогнози за възстановяването им, разказа пред bTV Мария Хитаришвили, прессекретар на една от болниците.

Мария казва обаче, че атентатът е сплотил жителите на града. От първия ден се извили опашки от желаещи да дарят кръв.

Снимка: bTV

„Да, имаше опашки и много желаещи да дарят, но вече запасите ни от кръв са попълнени“, каза тя.

Специалните пратеници на bTV Десислава Ризова и Александър Осиченко се срещнаха и с Анна – една от оцелелите в атентата.

Тя разказа, че на 3 април следобед се качила на метрото и застанала до вратата. Видяла нещо като светкавица, после ѝ притъмняло.

Снимка: bTV

„Удари ме като с огън и закрих лицето си с ръце. Така бяха обгорени и двете ми ръце. Вратите бяха счупени и не се отваряха. Хората излизаха през прозорците, стъклата бяха избити“, разказа Анна.

Макар ужасът и тревогата да са сковали жителите на града, някои смятат себе си за късметлии.

За такава се приема Наталия, която била вкъщи с дъщеря си Елисавета.

Снимка: bTV

„Тя беше при мен и искаше да си тръгне точно по времето на терористичният акт. Но нещо я спря. Остана при мен и това ѝ спаси живота“, разказа майката.

Съученици на момичето загинали на трети април. От тогава тя не е на себе си и се страхува да пътува с метрото.

Тази вечер губернаторът на Санкт Петербург свиква антитерористичeн митинг. На него са поканени всички жители и гости на града и се очаква да присъстват хиляди. До края на седмицата такива митинги ще има и в други градове.

Междувременно стана ясно, че във връзка с атентата са задържани седем души. Проверява се дали са вербовчици на „Ислямска държава“ (ИД) и дали те са вербували атентатора Акбаржон Джалилов.

Разпознати са всички загинали – 13 души и извършителят. Самият Джалилов е идентифициран от родителите си, които пристигнаха вчера в Санкт Петербург. Смята се, че с него са работили узбекски радикали, свързани с ИД.

Вижте повече във видеото: