Компанията „АстраЗенека“ отказа да проведе среща с представители на Европейската комисия за ваксините, предадоха световните агенции, цитирайки ЕК. Няколко часа по-късно, обаче, от фармацевтичната компания казаха, че това не е вярно и все пак щели да се срещнат с представители на ЕС по-късно днес.

Темата ще бъде къде са изчезналите количества препарат, които са били поръчани от Европейския съюз.

Говорител на комисията уточни, че тази сутрин от дружеството не са изпратили представител за насрочена поредна онлайн среща. От „АстраЗенека“ пък опровергаха тази информация и заявиха, че никой не се е оттеглял от срещата, която щяла да се състои по-късно днес.

Тази седмица имаше поредица от разговори, чиято цел беше да изяснят къде са всички поръчани количества ваксини за ЕС. По данни на ЕК производителят получил голямо финансиране от съюза, но не става ясно защо липсват количества, които са поръчани още миналата есен.

Изпълнителният директор на „АстраЗенека“ защити плановете за разпространение на препарата. В интервю, отпечатано в редица европейски вестници, Паскал Сорио заяви, че производството за Европейския съюз е с два месеца назад и уточни, че това се дължи на по-късното сключване на договорите. 

„Смятам, че ще доставим значително количество в Европа през месец февруари, много близко до това, което другите доставят на месечна база. Разбира се, то е по-малко от очакваното. Екипът ни работи денонощно, за да отстрани проблемите“, казва Сорио.

Този петък Европейската агенция по лекарствата вероятно ще одобри ваксината на „АстраЗенека“ и тя ще стане третият разрешен за използване препарат на територията на ЕС.

Все още не е ясно дали липсващите количества ще повлияят на имунизационните кампании в Европа.

Междувременно френската фармацевтична компания „Санофи“ обяви, че ще помага на „Пфайзер“, за да се задоволи огромното търсене. Чехия има намерение да поръча дози от руската ваксина „Спутник“, а Съединените щати ще купят още 200 милиона ваксини от „Пфайзер“ и „Модерна“.