Най-малко четирима души бяха убити и десетки ранени при щурм с артилерия и хеликоптери срещу квартала Хаджар ал Асуад, един от последните бастиони на бунтовниците в столицата Дамаск.

Армията обстрелва днес и позициите на опозиционните сили в Алепо. Най-малко 10 души са били убити и 20 ранени. Сред поразените цели има жилищни сгради и училище, в което намерили подслон много цивилни.

Според представители на сирийската опозиция днес в страната са били убити 60 души.

Междувременно Световната здравна организация съобщи, че в град Хомс има остър недостиг на животоспасяващи медикаменти, а половината от лекарите вече са напуснали града. Според СЗО в началото на есента близо 550 000 сирийци се нуждаят от храна, подслон, вода и здравни услуги.

Конфликтът в Сирия навлиза в „много опасна задънена улица”, предупреди по-рано днес върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън. Пред Европейския парламент тя призова международната общност и сирийската опозиция да демонстрират единство.

Баронеса Аштън добави, че до 16 септември Евросъюзът ще предостави допълнителна помощ на сирийските бежанци на стойност 50 млн. евро.