„Продукт на ерата на фалшивите новини” – така сирийският президент Башар ал-Асад определи доклада на „Амнести Интернешънъл”, според който само в един военен затвор край Дамаск са били обесени хиляди хора на практика без съд и присъда в периода 2011 г. – 2015 г.

„Можете да фалшифицирате всичко в наши дни”, коментира той в интервю за „Яху Нюз”, което е и първата му среща с американска медия след избирането на Доналд Тръмп.

По време на цялото над 30-минутно интервю, излъчено от интернет портала, Асад решително отхвърля всички обвинения за извършени бруталности от страна на режима. Той заявява, че САЩ нямат право да говорят за нарушени човешки права след инвазията в Ирак и докато подкрепят Саудитска Арабия, която обезглавява осъдените на смърт.

Снимка: Reuters

По време на разговора разследващият журналист Майкъл Исиков показва на Башар Асад снимки на екзекутирани затворници, които дезертирал съдебен фотограф е изнесъл от Сирия. ФБР обяви, че експертиза е доказала, че кадрите не са манипулирани, а в Испания започна дело срещу представители на сирийските власти заради нарушаване на човешките права.

Държавният глава обаче заявява, че кадрите са минали през „Фотошоп”, а за мнението на американските служби казва: „Ако ФБР казва нещо, това не е доказателство за никого, особено за нас”. Според Асад снимките при всяко положение не дават пълната картина за случващото се. Той допълва, че смъртното наказание присъства в сирийските закони.

Сирийският президент признава, че правителствените сили вероятно са допуснали "грешки", но не са бомбардирали болници в Алепо.

„Защо да бомбардираш болница? Можете ли да убедите Вашата аудитория, че имаме интерес да бомбардираме болници? Доказателство, че това е лъже е, че всеки път, когато те (бунтовниците-б.р.) заговорят за обстрел на болници, всеки път те казват, че това е била последната болница в Източно Алепо, след това говорят за друга болница, която също била последната. Лъжи, лъжи и пак лъжи”.