Министерството на външните работи на Индия съобщи днес, че Делхи се е обърнал официално към Китай с искане Пекин да изтегли войските си, които били навлезли на 10 км във вътрешността на индийска територия в оспорван район на Хималаите, съобщава АФП.

„Поискахме от китайската страна да спазва статуквото в този сектор (от западната граница). И с това имаме предвид статуквото преди този инцидент”, заявява говорителят на индийско външнополитическо ведомство Сийед Акбарудин.

Той е подчертал, че съществуват известни различия относно неопределената граница в населения предимно с будисти индийски регион Ладакх, което е чест повод за напрежение между двете съседни ядрени сили.

Според говорителя съществуват механизми за мирно разрешаване на конфликта и че ако въоръжените сили на двете страни се срещнат, те ще се придържат към сдържаността и ще предприемат необходимите постъпки, за да се избегне ескалиране на ситуацията.

Китайският посланик в Делхи е бил привикан във външното министерство заради инцидента, висши военни от двете страни вече са в процес на разговори.

Китай отрича негови войски да са навлизали на индийска територия или да е нарушавал споразуменията между двете страни, подписани през 1993 и 1996 г., за поддържане на мира по т. нар. „линия за контрол”.