Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нови нападения. Това се случва ден след най-жестоките бойни действия между двете страни от края на войната през 2020 г. за спорния регион Нагорни Карабах, предаде „Франс прес“.

Най-малко 100 арменски и азербайджански войници бяха убити вчера в сблъсъците. Русия обяви, че е постигнато примирие, но двата лагера вече си размениха обвинения в нарушения.

Арменското министерство на отбраната заяви, че Баку е подновил атаките с артилерия, миномети и едрокалибрени оръжия в посока Джермук и Верин Шоржа, пише още информационната агенция.

Военното министерство на Азербайджан заяви тази сутрин, че арменските сили са нарушили примирието и са обстреляли през нощта позиции на Азербейджан в зоните Келбаджар и Лачин с миномети и артилерия.

През последните 30 г. двете бивши съветски републики водиха две войни за Нагорни Карабах. В първата от началото на 90-те загинаха над 30 000 души, а във втората през 2020 г., изгубена от Армения, повече от 6500 души. Новите битки показват колко е нажежена все още ситуацията и в спорния планински регион, и на официалната граница между държавите.ю

Армения призова международната общност да реагира. ЕС, САЩ, Франция, Русия, Иран и Турция изразиха силна тревога и отправиха призиви за спиране на насилието.

В исторически сложните отношения между Ереван и Баку все още цари напрежение заради разногласията им относно Нагорни Карабах - анклав с предимно арменско население, отцепил се от Азербайджан с подкрепата на Армения.