Британската полиция е задържала четвърти заподозрян във връзка със смъртта на 39 души в хладилен камион . Мъжът, на 48 години, от Северна Ирландия, е арестуван на лондонското летище Станстед по подозрение в заговор за трафик на хора и непредумишлено убийство.

Полицията във Великобритания задържа по-рано двама души – мъж и жена, двамата на 38 години във връзка с разследването на престъплението.

Снимка: btvnovinite.bg

Разследването на трагедията с камиона ковчег във Великобритания се разраства. В него вече участват и китайските власти. Вероятно една от жертвите не е китаец, а от Виетнам.

11 тела вече бяха преместени от тук пристанището Тилбъри в болницата Блумсфийлд в Челмсфорд. Там ще се извършат аутопсиите, за да се разбере точно какво е придизмикало смъртта на теми 39 души.

Съобщенията, че са загинали от замръзване заради ниските температури в ремаркето на камиона, все още не са официално потвърдени. Затова се очакват резултатите от аутопсиите.

И точно там ще започне и идентифицирането на всяка една от жертвите. Това ще бъде много дълъг процес. Полицията в Есекс предупреди, че ще отнеме много време. В момента тече  голямо разследване.

В него са включени британските, белгийските и китайските власти, за да възстановят заедно точната хронология на събитията - как камионът пристига в Есекс и кога тези 39 души влизат в контейнера- дали това става в Белгия или преди това.

Снимка: btvnovinite.bg

Все още много въпроси очакват своя отговор, оtбеляза за bTV репортерът на „Скай Нюз” Али Фортескю. Случаят става все по-сложен за разследващите.

„Все още не знаем дали тези хора са нелегални, т.е. техните намерения са били да пристигнат тук или са жертви на организиран трафик с някаква престъпна цел”, казва бившият служител в гранична полиция Крис Хобс.

Британската полиция започна да изнася телата на жертвите от камиона убиец.

Би Би Си припомня, че полицията смята, че загиналите в камиона може да са китайци. Китайското посолство във Великобритания обаче заяви, че все още не може да потвърди с какво гражданство са тези 31 мъже и 8 жени, намерени мъртви в камиона. 

Китай изпрати свои представители, за да участват в разпознаването на жертвите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надяваме се Великобритания да установи идентичността на жертвите възможно най-бързо и да стане ясна истината за този случай, а замесените престъпници да бъдат наказани”, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин.

Жителите на Китайския квартал в Лондон предполагат, че загиналите не са икономически мигранти, а членове на разделени семейства.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези, които вече имат постоянен престой във Великобритания, трябва да чакат 10 години, за да им бъде разрешено да извикат останалите членове на семейството. Много хора не искат да чакат 10 години в разделение”, казва Дейвид Танг, адвокат в Асоциацията на китайците в Лондон.

Агенциите припомнят, че през 2000 г. на Острова е имало подобен случай. Тогава на пристанището в Дувър са открити 58 китайци в камион, превозващ домати.

Камионът с труповете беше открит в сряда близо до пристанище в Югоизточна Англия.