Активисти на международната природозащитна организация „Грийнпийс”, арестувани в Русия заради протестна акция срещу петролните сондажи в Арктика, са в „състояние на шок” от състоянието на затворите, в които са задържани, съобщава АФП.

Тридесетината активисти се намират в предварителен арест в градовете Мурманск и Апатити, разположени на около 2 000 км северно от Москва, зад Полярния кръг.

Освен четиримата руски природозащитници, в групата има граждани на Великобритания, САЩ, Финландия и Аржентина.

Руските власти арестуваха активистите от кораба Arctic Sunrise без да предявяват обвинение срещу тях докато тече разследване за предполагаеми пиратски действия, след като част от тях се изкачиха на петролна платформа на 18 септември.

Еколозите се оплакват от студените килии, липсата на подходящи облекло и храна, разказва пред агенцията руски правозащитник, който е успял да се срещне с тях.

„Мнозина от тях са в състояние на шок. Никога не са очаквали, че се сблъскат с подобни последствия на мирния им протест”, заявява Ирина Пайкачева, ръководител на организация за защита на правата на затворниците в Русия.

Друг проблем за тях е комуникацията, тъй като практически никой в затворите не говори език освен руски, а част от активистите са били поставени в килии с престъпници и рецидивисти.