Френската полиция е арестувала втори заподозрян във връзка с вчерашното терористично нападение в южния град Треб. Това съобщи Ройтерс, като цитира източник от съда.

Задържаният е непълнолетен и е приятел на атентатора – Редуан Лакдим, уточнява източникът. Вчера полицията арестува жена във връзка с атаката.

Досега се предполагаше, че 25-годишният Лакдим е действал сам, когато вчера открадна кола и взе заложници в супермаркет в Треб.

В дома на Редуан Лакдим са намерени „бележки, загатващи за „Ислямска държава”.

Близък до разследването източник твърди, че разследващите открили послание, написано на ръка, в което 25-годишният французин с марокански произход заявява принадлежност към ИД

Тази сутрин от раните си почина жандармеристът, който се размени срещу заложничка. Така жертвите на атаката станаха четири.

44-годишният подполковник от жандармерията Арно Белтрам е в екипа, изпратен да обезвреди терориста, взел заложници в супермаркета в Треб. Те успяват да изведат част от тях, но една жена остава в плен на похитителя.

Тогава Белтрам решава да се размени с нея и влиза в магазина. Оставя телефона си включен, за да могат колегите му да следят развоя на ситуацията. Когато чуват изстрели, жандармеристите решават да щурмуват магазина. Похитителят е убит, но Белтрам е тежко ранен, прострелян с три куршума.

При новината за смъртта му тази сутрин Националната жандармерия написа в „Туитър”, че той е „дал живота си за свободата на заложниците". Знамето пред сградата на жандармерията днес беше спуснато на половина в негова памет. Цял ден пред нея идват хора, за да поставят цветя.

Снимка: interieur.gouv.fr

Президентът на Франция Еманюел Макрон го нарече герой. „Той спаси човешки живот. Той е чест за пагона и за родината си”, каза Макрон.

Със смъртта на Белтрам загиналите при атаката стават четирима. Айфеловата кула снощи изгаси светлините си в знак на почит към паметта на жертвите.