Високопоставен бос от мафиотската организация надрангета, укриващ се от 2016 г., е бил арестуван в селски район в родната си област Калабрия, съобщи италианската полиция, цитирана от ДПА.

Полицията заяви, че 57-годишният Джузепе Пеле е бил открит снощи в къща в Кондофури, малко градче близо до планината Аспромонте.

„Това е особено важен арест, защото Пеле беше сред онези, които вземаха стратегическите решения в ндрангета”, каза прокурорът от отдел „Антимафия” Гаетано Пачи, цитиран от агенция АНСА.

Пеле ще излежи присъда от две години, пет месеца и 20 дена за членство в мафиотска организация и опит за изнудване, а докато се укриваше срещу него беше издадена и още една заповед за арест по обвинения в други престъпления, свързани с мафиотска дейност.

Ндрангета задмина сицилианската мафия „Коза ностра” като най-влиятелната мафиотска организация и е смятана за водещия вносител на кокаин в Европа, отбелязва ДПА.

Историческата база на изключително потайната организация е в областта Калабрия, но тя осъществява опити за проникване по целия свят, включително в Германия, Северна Америка и Австралия.

Използвани са материали на БТА