Турските власти арестуваха управителя на кафенето на опозиционния вестник "Джумхуриет" за обида на президента, след като той казал, че няма да сервира чай на Реджеп Тайип Ердоган, ако дойде в кафенето, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Шенол Буран, който управлява кафенето в истанбулската редакция на "Джумхуриет", бе арестуван след като полицията претърси дома му късно вчера, съобщи адвокатът му Йозгюр Урфа. Вестникът е сред малкото все още критични към правителството медии.

Буран бил арестуван, след като полицейски офицер, отговарящ за сигурността на вестника, казал, че го е чул да използва пренебрежителни думи, за да опише Ердоган и да казва, че ще откаже да му сервира чай, ако някога посети кафенето, каза адвокатът.

Според съдебни документи, видени от Ройтерс, Буран е отрекъл да е използвал обидни думи, но е потвърдил, че е казал, че ще откаже да сервира чай на президента. Той казал също, че е имал спор с полицейския офицер преди две години.

Съдия в истанбулски съд нареди Буран да остане в ареста по време на процеса, позовавайки се на "силно подозрение за извършено престъпление" и тъй като заподозреният може да окаже натиск върху свидетели. "Джумхуриет" потвърди, че Буран е арестуван.