Седем служители на затвора "Алтиплано", задържани за разпит във връзка с бягството на наркобарона Хоакин Гусман - Ел Чапо, бяха арестувани и отведени в затвор в очакване да им бъдат повдигнати обвинения, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Арестувани са служители на затвора, които са били на смяна във вечерта на бягството, включително тези, които са отговаряли за наблюдението на двете охранителни камери на килията на Гусман, съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес.

В рамките на разследването 22 служители, сред които и директорът на затвора, бяха задържани за разпит в неделя. Мексиканските власти се опитват да разберат дали Гусман е имал вътрешни хора за съучастници. Директорът на затвора, който бе уволнен след бягството на Ел Чапо, не е сред арестуваните. Останалите 15 разпитани бяха пуснати на свобода.

Необходими са били 18 минути на надзирателите да разберат, че шефът на наркокартела "Синалоа" е избягал, съобщи вчера на пресконференция вътрешният министър на Мексико Мигел Анхел Осорио.

След връщането си от държавно посещение във Франция мексиканският президент Енрике Пеня Нието изрази пълна увереност, че силите на реда ще успеят да заловят отново беглеца. Това е второто бягство на Гусман за последните 14 години.

То нанесе тежък удар на правителството на Пеня Нието, който пожъна няколко успеха в борбата с наркокартелите, откакто дойде на власт.

Мексиканското правителство пусна тази седмица видео, на което се вижда как Ел Чапо кляка зад ниска преграда, отделяща душа от останалата част на килията. След това е преминал с фиксиран за релси мотор през изкопания под килията му 1,5-километров тунел, водещ до строеж насред полето.