Петима души са арестувани днес във Великобритания по подозрение в подготовка в терористични атаки. Това съобщи британската полиция. Арестите са извършени в резултат на разследване с участието на белгийските и френските власти за противодействие на евентуална заплаха за Великобритания след атентатите в Париж и Брюксел.

Снимка: Reuters

"Арестите бяха планирани и ръководени от разузнаването. В нито един момент нямаше опасност за обществеността", каза заместник-началникът на полицията в графство Уест Мидландс Маркъс Бийл.

По думите на властите тези действия са част от голямо разследване на подразделението за борба с тероризма в Уест Мидландс заедно със службата за вътрешно разузнаване МИ-5 и международни партньори.

Трима мъже и една жена са били задържани вчера в Бирмингам, още един мъж е бил арестуван тази сутрин на лондонското летище "Гетуик".

Снимка: Reuters

Полицията отказа да даде повече подробности за връзката между арестите и атентатите в Брюксел през март и в Париж през ноември.

Четиримата мъже на възраст между 40 и 59 г. и 29-годишната жена са разпитвани от следователи за борба с тероризма. Полицията претърсва и няколко сгради в Бирмингам.

Снимка: Reuters

Според британски медии белгиецът Мохамед Абрини, заподозрян за нападенията в Брюксел, е бил в Бирмингам миналата година и е снимал футболен стадион. Абрини, който според следователите е признал, че е оставил бомба на летището в Брюксел, е разследван и за атентатите в Париж.

За убития миналата година от френската полиция Абделхамид Абауд, заподозрян за планиране на нападенията в Париж, също се съобщава, че е посещавал Бирмингам през октомври и е снимал места в града.