Колумбийските власти са заловили лидера на „Клана на Залива“ и най-издирван наркотрафикант в страната Дайро Антонио Усуга, известен с прякора Отониел, съобщи „Ройтерс“.

Отониел е бил задържан в събота при операция с кодовото име „Озирис“, проведена от въоръжените сили на Колумбия, са потвърдили източници от армията и полицията.

„Това е най-големият удар срещу наркотрафика в страната ни през този век. Този удар е сравним само с краха на Пабло Ескобар през 90-те години", заяви във видеообръщение президентът на Колумбия Иван Дуке.

Държавният глава съобщи, че един полицейски служител е загинал по време на операцията.
Колумбийското правителство обяви награда от 3 милиарда песо или около 800 хиляди долара за информация за местонахождението на Отониел, а САЩ предложиха 5 млн. долара за помощ за откриването му.

След престой при левите партизани и кратка кариера в паравоенните групи, 50-годишният Усуга се издигна до водачеството на „Клана на Залива“, един от наркокартелите в Колумбия. Картелът разполага с около 1200 въоръжени мъже, в основната си част бивши членове на крайнодесни паравоенни групировки, и има присъствие в 10 от 32 колумбийски провинции.

През 2016 г. колумбийските власти стартираха операция „Агамемнон“, при която убиха и заловиха десетки от помощниците на Отониел и започнаха да издирват авоарите му, като в резултат го принудиха да бъде постоянно в движение, твърди полицията.

Във видеозапис през 2017 г. Отониел обяви намерението си да се предаде на правосъдието, но това не се случи.

През март колумбийската полиция и американската агенция за борба с наркотиците ДЕА заловиха сестрата на Отониел, която беше екстрадирана в САЩ да бъде съдена по обвинения в наркотрафик и пране на пари.

Според властите освен с наркотрафик „Кланът на Залива“ се занимава и с нелегален добив на полезни изкопаеми. Колумбийското правителство обвинява картела в заплахи и убийства на обществени лидери в цялата страна.

В операцията „Озирис", довела до залавянето на Отониел, са участвали повече от 500 служители на колумбийските специални части и 22 хеликоптера, съобщи министърът на отбраната Диего Молано.

Въпреки че президентът Дуке обяви, че залавянето на Усуга е краят на „Клана на Залива“, директорът на консултантската фирма „Колумбия Риск Анализ“ Серхио Гусман, заяви, че със сигурност нов лидер чака да поеме властта в картела. Според него арестът на Отониел няма да промени основите на наркотрафика в Колумбия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!