Служител на германското вътрешно разузнаване беше арестуван по подозрение, че готвел ислямистки атентат, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Говорител на службата за вътрешно разузнаване (Bundesverfassungsschutz) отказа да съобщи какъв пост е заемал служителят, нито от кога е работел в разузнаването. Той отказа и коментар за съобщението във в. "Велт", че 51-годишният служител се готвел да взриви бомба в централата на службата в Кьолн, посочва Ройтерс.

"Засега няма доказателства за конкретна опасност за сигурността на службата или на работещите в нея. Мъжът е обвинен, че е правил ислямистки изявления по интернет, като е използвал фалшиво име и е качвал вътрешни материали на агенцията във форуми в интернет", каза говорителят.

Сп. "Шпигел" съобщи в уебсайта си, че службата за вътрешно разузнаване узнала за дейността за своя служител преди около четири седмици, посочва Ройтерс.

"Шпигел" и "Велт добавят, че прокуратурата в Дюселдорф разследва случая, посочва Асошиейтед прес.

По оценки на вътрешното разузнаване в Германия има около 40 000 ислямисти, включително 9200 ултраконсервативни ислямисти, известни като салафити, каза ръководителят на службата Ханс-Георг Маасен в интервю за Ройтерс по-рано този месец.

"Ние оставаме потенциална мишена на ислямисткия тероризъм и можем да допуснем, че "Ислямска държава" или други терористични организации ще извършат нападение в Германия, ако могат", добави той.