Четирима туристи - двама австралийци и двама канадци, бяха арестувани в сряда, докато се снимали голи на историческия комплекс Мачу Пикчу, предаде АФП.

Двамата австралийци, на възраст 22 и 24 години, използвали камера, за да увековечат подвизите си, докато двамата 20-годишни канадци се снимали със смартфоните си. Устройствата им били иззети от полицията.

Младежите, които прекарали няколко часа в ареста, ще бъдат изслушани от съдията на областта Куско, където е разположен комплексът.

Напоследък голите снимки в каменната цитадела са се превърнали в епидемия сред туристите, посещаващи Перу.

За да бъде сложен край на тази практика, министерството на културата обяви, че от четвъртък нататък посетителите, заловени голи, ще бъдат незабавно експулсирани от комплекса, смятан за свещено място, а поведението им ще бъде доведено до знанието на съответните посланици.

За властите в Перу разголването на Мачу Пикчу е престъпление, уронващо авторитета на културния паметник. Мачу Пикчу, древен град на инките от XV век, се намира в планините в южната част на днешно Перу и е най-важната културно-историческа забележителност на страната.

„Това са свещени места и те трябва да бъдат уважавани, същият респект следва да се проявява, когато хората влизат в катедралата в Лима", заяви по радиото директорът по културните въпроси на областта Куско Рикардо Руис Каро.

Все още липсват табели, забраняващи разсъбличането, но те ще бъдат инсталирани през следващите дни, обявиха властите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!