Никое дете не е в безопасност по време на кървавия конфликт в Сирия, предупреди базирана във Великобритания организация „Уор Чайлд”. Сведенията за мащаба на бруталните деяния спрямо деца са шокиращи.

Организацията твърди, че подрастващи сирийци са умишлено екзекутирани, изнасилвани, подложени са на злоупотреби и служат за човешки щит.

Най-често жертви на сексуалното насилие стават, според доклада, момичета и момчета на 12 години. Други над 600 деца са попаднали в центрове за задържане, където мъченията са често срещани.

Според изпълнителния директор на организацията сирийският конфликт е един от най-лошите в света по мащаб и зверство на злоупотребите спрямо деца.

Нестихващите боеве са причина и за увеличаващия се брой на бежанците и хората останали без покрив.

Всеки ден хиляди хора бягат от столицата Дамаск, където от няколко дни се водят ожесточени сблъсъци. Едни се опитват да емигрират, други отиват при роднини в провинцията, където се смята, че е по-сигурно.

Свидетели разказват, че сраженията са сринали цели квартали, а 30 000 души са останали без покрив. Други пък се страхуват да се върнат в домовете си, защото край тях се стреля. Хората спят в джамии, училища или по парковете.

"Броят на останалите без подслон расте лавинообразно. Ситуацията е невероятно тежка, няма как да осигурим помощ и покрив за всички", заяви Пол Стромбърг, представител на ООН за бежанците.

Въпреки изявленията на властите, че са установили пълен контрол над Дамаск, боевете продължават и бездомните се множат. Освен това има недостиг на храна и вода, така че през следващите дни се очаква обстановката да се влоши още повече.

Заради сложната обстановка Арабската лига призова президента на Сирия Башар Асад незабавно да предаде властта. Само така, според арабските страни, може да бъдат прекратени народните вълнения в страната и кръвопролитията.

Решението дойде след бурна среща на Арабаската лига, продължила до малките часове на нощта. Арабските страни смятат, че вече няма друг изход за Сирия освен оставката на сегашния й ръководител. В същото време Лигата призова бунтовниците от Свободната сирийска армия да сформират бързо преходно правителство на националното обединение. 

Арабската лига ще гарантира сигурността на сирийския президент Башар Асад и семейството му, ако доброволно предаде властта на опозицията. Натискът срещу режима в Дамаск се засили и от Европейския съюз, който наложи нови санкции.

На фона на международния натиск и нестихващите сражения в страната, сирийското правителство заяви, че няма да използва химически оръжия срещу бунтуващите се граждани.

"Целият ни арсенал се съхранява при специални условия и се охранява от сирийската армия. Тези оръжия ще бъдат използвани единствено при външна агресия срещу Сирия", каза Джихад Макдиси, говорител на сирийското външно министерство.

Великобритания и Франция поискаха от Европейския съюз да подготви помощ за огромната бежанска вълна по външните граници на Сирия.