Руският апелативен съд потвърди наложената на Алексей Навални присъда за екстремизъм, като отхвърли аргументите на защитата, обжалваща наказанието. Това значи, че руският опозиционер ще бъде изпратен в затворническа колония с още по-тежки условия, съобщи БТА.

Навални участва в съдебното заседание чрез видеовръзка от наказателната колония.

Разглеждането на жалбата се проведе при закрити врати заради писмо, изпратено до съда от МВР, в което се казва, че поддръжниците на Навални ще организират провокации по време на съдебното заседание. Журналистите бяха допуснати само за обявяването на решението. 

След решението на Апелативния съд присъдата на Навални влиза в сила. Очаква се скоро той да бъде преместен в колония със специален режим в съответствие с решението на съда. Засега той се намира в колония със строг режим в селището Мелехово, Владимирска област. Времето, което руският опозиционер вече е прекарал в ареста, ще бъде зачетено като един ден за един ден.

През август тази година Московският градски съд призна опозиционния лидер за виновен във финансиране на екстремизъм, създаване на екстремистка общност и призоваване към екстремизъм чрез интернет.

Като се вземат предвид предходните присъди той е осъден на общо 19 години лишаване от свобода в колония със специален режим. Освен това му е наложена глоба от 500 000 рубли и забрана да използва интернет в продължение на 10 години след освобождаването си.

Вторият обвиняем по делото - бившият технически директор на Youtube канала на Навални Даниел Холодни, беше признат за виновен за финансиране на екстремистка дейност, като е използвал служебното си положение. Той беше осъден на 8 години затвор.