Нов антикорупционен закон в Южна Корея забранява скъпия обяд.  Едно от ограниченията, които предвижда е да се забрани на държавни служители, учители и журналисти да приемат обяд на стойност повече от 30 000 вона или 26 долара.

Въпреки че се опитва да се пребори с корупционни практики в страната, новото законодателство води до друга негативна тенденция, пише АФП. Все повече собственици на ресторанти се оплакват, че клиентите им намаляват заради притеснения, че с действията си може да нарушат закона.

Собственикът на „Пуум Сеул“ - луксозен ресторант в южнокорейската столица, обмисля да затвори заведението си, тъй като в него идват все по-малко посетители. „Броят на резервациите наскоро драстично намаля, тъй като клиентите изглежда се притесняват, че могат да бъдат хванати в нарушение на закона“, казва Ро Юнг-Хий. „Има ястия в различен ценови диапазон, но с 30 000 вона не може да се направят сносни корейски блюда“, допълва той.

Новото законодателство е насочено срещу корупционната епидемия в страната и най-вече към учители, родителите на чиито деца им дават подкупи в замяна на по-добри оценки. Обект на строгите мерки са и журналисти, които дават предимство на едни новини пред други, както и държавни служители, подкупвани, за да прескачат бюрократични процедури.

За разлика от „Пуум Сеул“ някои други ресторанти в страната се борят с новия закон като предлагат антикорупционно меню. „Вместо да използваме скъпо корейско говеждо, ние сега използваме вносно от САЩ за нашите нови блюда на цена от 29 800 вона“, казва управителят на ресторант „Конду“ Йон-Жо.

Освен скъпи обеди, новият закон включва и забрана за държавни служители и журналисти да получават подаръци на стойност над 50 000 вона и парични подаръци в размер на над 100 000 вона за сватби и погребения.

В същото време, ако някой от тях получи подаръци над 1 млн. вона го грози и затвор до три години и глоба от 30 млн. вона.