Пореден ден на протестна антифренска вълна в Арабския свят. Докато Европа демонстрира солидарност с Франция, хиляди мюсюлмани протестират против президента Еманюел Макрон и бойкотират френски стоки. 

Лавинообразно расте напрежението от седмица насам, от момента, в който френският президент Макрон заяви, че Франция няма да се откаже от карикатурите и свободното слово. Турският президент Реджеп Ердоган най-напред го посъветва да се прегледа, а после призова за бойкот на френските стоки.

Редица европейски лидери заявиха солидарността си с Франция и борбата ѝс ислямисткия екстремизъм. А Европейската комисия днес коментира, че призивът за бойкот допълнително отдалечава Турция от ЕС.

Напрежението заля и социалните мрежи. Геерт Вилдерс, основател на крайно дясната Партия на свободата в Нидерландия, пусна карикатура на турския президент с бомба върху главата и го нарече терорист.

Докато десетки хиляди мюсюлмани горяха френски знамена и снимки на Еманюел Макрон в Йордания, Кувейт, Йемен, Бангладеш, редица ирански вестници публикуваха на първа страница карикатури с френския президент, наречен „демонът от Париж“.

Един от най-опасните ефекти от това напрежение вече е факт – нивото на терористична заплаха във Франция е отново като това от 2015 г. – началото на вълната от атентати.