Той е толкова известен, че когато американският президент Барак Обама отива в Ханой, Виетнам, двамата се срещат в обикновен ресторант, на порция нудъли със свинско за 6 долара. Става дума за Антъни Бурдейн - кулинар, писател и телевизионен водещ, който сложи край на живота си тази седмица в хотелската си стая в Страсбург. Това не е първият подобен случай – през последните години няколко негови колеги - майстори готвачи - сложиха край на живота си.
Бурдейн има френски корени по баща и е бил в алзаския град, за да подготвя нов епизод за авторското си предаване по Си Ен Ен.
61-годишният прави кариера първо като ресторантьор, след това и като автор на кулинарни книги, романи и документалистика. Пътят му към славата започва през 1999 г., когато сп. "Ню Йоркър" публикува статията му "Не яжте, преди да прочетете това". Година по-късно доразвива кулинарната си философия в книгата "Поверително от кухнята".
От 2005 година до днес неизменно е телевизионна звезда със своите предавания. Първо печели сърцата на зрителите в телевизионни канали като "Фууд нетуърк" и "Травъл ченъл". А от 2013-та работи за най-голямата новинарска телевизия в света – Си Ен Ен. Причините за неговото решение не са ясни.
Антъни Бурдейн e вторият кулинарен гуру, който сам слага край на живота си в последните години, след като през 2016 се самоуби обявеният за най-добър в професията си майстор-готвач Беноа Виолие. А преди 15 години край на живота си сложи друго френско светило в кухнята, Бернар Лоазо - депресиран, затънал в дългове и преуморен от работа.