Атентаторът от Ансбах заплашвал Европа с нови удари. "Ислямска държава" разпространи видео и твърди, че човекът в кадър е Мохамед Далеел - нападателят от баварското градче.

То започва с надпис, че ще говори Мохамед Далеел. На кадрите се вижда мъж, загърнат с черен шал през лицето. Той се кълне във вярност към „Ислямска държава” и обявява, че ще извърши "операция мъченичество". Заплашва Европа с нови удари.

Според Далеел планираната атака на германска територия е отмъщение за участието на Германия в международната коалиция, която нанася въздушни удари срещу ИДИЛ и убива невинни жени и деца в Сирия. Появи се и снимка на атентатора.

Федералната прокуратура на Германия започна разследване дали видеото е автентично и дали съвпада с това, открито в мобилния телефон на атентатора.

Ден след самоубийствения атентат от неделя вечерта в германския град Ансбах на улицата все още има следи, които показват мястото на експлозията. 27-годишният сириец се взриви пред едно от заведенията в центъра на града.

Снощи, след като следователите приключиха огледа, по масите все още стояха недопитите чаши на клиентите. Мъж, който живее над заведението, е бил на метри от атентатор. В момента на взрива е на метри от атентатора. Оживял е по чудо.

„Беше много просто. Той дойде оттам. Тук имаше хора от тази и от тази страна. И той направи: „бум”. За щастие около десетина души оживяхме. Този беше голям задник”, казва пострадалият мъж.

Две седмици преди атентата Мохамед е получил известие, че трябва да бъде върнат в България. Убежище му е отказано, защото първо е регистриран като бежанец именно в нашата страна. Той е обжалван решението, като е посочил като причина здравословното си състояние, правил е и опит за самоубийство, но Административен съд е потвърдил отказа.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!