През изминалата седмица трите големи политически партии в Германия излъчиха своите кандидатури за канцлер, като сред тях единствената дама е представителката на Зелената партия – Анналена Бербок.

До края на ерата Меркел остават пет месеца. На 26 септември германците ще застанат пред урните, за да изберат новия път пред страната си. Изминалата седмица хвърли светлина върху лицата, които ще виждаме все по-често през следващите месеци.

Снимка: EPA

Кандидатът на социалдемократите е известен отдавна – вицеканцлерът Олаф Шолц. Партията на еколозите предложи в понеделник Анналена Бербок, а последни след дълъг и мъчителен период на неразбирателство коалицията на християндемократите и Християнсоциалният съюз заложи на Армин Лашет, лидерът на ХДС  за свой кандидат. Само един от тримата ще отвори нова глава в политическата история на Германия.

Бербок се отличава не само с това, че е единствената представителка на нежния пол в канцлерската надпревара. Тя е и най-младата сред претендентите със своите 40 години. Според експерти шансовете на Бербок да оглави правителството през септември не са никак малки. Според проучвания партията на Зелените е втора сред избирателите след ХДС/ХСС. Но не е изключено през следващите месеци да станем свидетели на размествания в обществените нагласи.

На въпрос на bTV какво можем да очакваме в югоизточна Европа, ако Бербок стане канцлер на Германия, Клаудия Рот, едно от най-разпознаваемите лица от партията на Зелените и зам.-председател на германския Бундестаг, заяви, че Бербок ще бъде своеобразен мост между Изтока и Запада и ще работи за единна Европа.

„Анналена Бербок в никакъв случай не е само западноевропейка, а гражданин на Европа, който гори в името на Европа и има поглед върху процесите на Стария континент. Това за вас българите означава, че за нея България ще бъде също толкова важна, колкото Италия или Гърция, например. Освен това тя е външен политик, добре запозната е с международното право, това говори и цялата й биография. Тя има подготовката да носи политическа отговорност за външна политика и политиката на Европа. Аналена несъмнено е човек, който смята, че трябва вътрешно в Европа да бъде отстоявана справедливостта.

Не бива да говорим за първа, втора, трета класа. Не съм сигурна доколко Аналена Бербок интензивно е наблюдавала или посещавала България, но бих я посъветвам да го направи. Аз съм била в България, посещавала съм бежански центрове там, запозната със ситуацията с малцинствата. Познавам проблемите в България. Ако Анналена Бербок стане канцлер можем да очакваме една политика белязана от солидарността и общата отговорност, правата на човека и правилата на ЕС. Тя има една много силна външнополитическа ориентация, но освен това тя обединява теми, които за нея и за нас Зелените са от изключителна важност, като борбата с кризата с климатичните промени, но тези теми ще са свързани с външната политика и с политиката на Европа. Така че, ако Аналена Бербок стане канцлер ще има известни промени“, коментира Рот.